No data to display

05-11-2013 05:51:40
Michael Søvsø  Retro: Ligaen i de gode, gamle dage...(2)
 
I landsholdspausen tager Hockeyligaen.dk læserne med tilbage i tiden og til 50'erne og 60'erne, hvor ishockeyen stadig var i sin "danske vugge", men dog allerede præget af gode historier, konflikter på tværs af bæltet, rivaliteter de stærke klubber imellem og til tider dramatiske finalekampe. Her beretningen om de første "kunstfrosne isbaner" og det første alle mod alle-DM, der blev spillet med fire klubber i sæsonen 1960/61. 

Midt i 50’erne var ishockeysporten i fuld gang med at etablere sig i Esbjerg, og selv om vintrene traditionelt ikke var så hårde på vestkysten, var interessen for sporten i fiskerbyen ganske stor. Esbjerg etablerede sig hurtigt som et tophold i Jylland, men Esbjerg Skøjte Klub, som ishockeyklubben stadig hed på det tidspunkt, led under ringe isforhold.

”Kampene, som blev afviklet på grænsen mellem frost og tø, var et kapitel for sig. Forud for en kamp et af disse år havde man oversprøjtet banen tre dage i træk. Der var blevet sat kunstigt lys op og kampen var gået i gang, da det blev tøvejr. Til sidst var der ganske enkelt ikke længere is på hele banen, hvilket affødte følgende opfordring fra Esbjerg’s Peter Sørensen: Spil mig, der er is herovre!”

Anekdoten står fortalt i Nils Grinderslevs skrift om den første ishockeytid i Esbjerg, hvor specielt formanden for ESK, Kristen Nielsen, var begejstret for at få skaffet en kunstfrossen isbane til byen. Han havde været en tur i Malmö for at inspicere svenskernes baneanlæg og havde i stor begejstring meddelt på generalforsamlingen i 1957, at han havde fået udarbejdet og fremskaffet tegninger for en kunstfrossen bane, der skulle koste 494.000 kroner.

Allerede på det tidspunkt havde Kristen Nielsen ifølge Nils Grinderslevs skrift været i gang med at kontakte de kommunale myndigheder. Planen var at anvende inderkredsen på Esbjerg Cykelbane, og det skulle slet ikke vise sig at være en helt tosset ide. Men en ny bane skulle også realiseres i Esbjerg, for den bane, der havde ført byens skøjtesport op gennem 50’erne, var blevet inddraget til friluftsbad. 

Efter en mild vinter i 1957-58 var der krise i skøjteklubben, der faktisk blev nedlagt for en stund. Samtidig var formanden, Kristen Nielsen, kørt så træt i det frivillige arbejde, at han ikke orkede mere.

Hans lobbyarbejde havde dog båret frugt. Flere vestjyske ildsjæle havde set det visionære i Kristen Nielsens arbejde, og en lille gruppe af mennesker med stadioninspektør Aksel Madsen i spidsen, arbejdede videre med planerne om den kunstfrosne bane.

I Nils Grinderslevs artikel fortælles det, at Madsen endda kørte personlig rundt til samtlige 25 byrådsmedlemmer for at stemme dørklokker og uddele en lille folder om fordelene ved en kunstfrossen
isbane i byen.

Da byrådet først havde sagt ja, gik det strygende med at få banen sat i værk i Esbjerg. Danmarks Idræts-Forbund støttede med et rentefrit lån på 100.000 kroner, og cykelbanen havde i forvejen en række faciliteter, som man slet ikke havde været vant til i Esbjerg. Der var højtaleranlæg, tilskuerpladser, lys og ikke mindst omklædningsrum. Nu kunne spillerne bade efter træning og kamp, og der blev endda mulighed for at omdanne cykelbanens totalisatorbygning til et slags klubrum.

Første isbane en realitet
Danmarks første kunstfrosne isbane var en realitet i oktober 1959, hvor man dog – på grund af voldsomt vejr over Vestkysten – måtte udsætte den stort anlagte åbningsceremoni. Men søndag 8. november 1959 var det endelig så vidt. På mange måder en historisk dag for dansk ishockey, for med den kunstfrosne bane i Esbjerg begyndte en ny epoke, hvor sporten endelig kunne tage et afgørende skridt fremad.

3000 tilskuere omkransede cykelbanen på en smuk november-dag, hvor selveste formanden for Danmarks Ishockey Union, Knud Tønsberg, kiggede forbi helt ovre fra København. Paradoksalt nok eksisterede Esbjerg Skøjte Klub ikke på det tidspunkt på grund af de interne stridigheder, der havde opløst klubben kort før isstadion åbnede, så derfor blev den første kamp nogensinde på dansk is, der ikke var naturis, spillet mellem et udvalgt dansk hold og den svenske klub Mörarp IF, der vandt kampen 7-1.

Det danske hold bestod af spillere fra KSF og Rungsted, der naturligvis leverede de fleste spillere til truppen, der var en miniudgave af et potentielt dansk landshold, men både Birkerød, Silkeborg og Esbjerg fik lov at være repræsenteret med en enkelt spiller. Den gamle legende fra pionerdagene, Børge Hamann, var holdleder for danskerne.

Åbningen af banen fik masser af omtale, og unionsformand Knud Tønsberg rammede begivenheden ind med flotte og sigende ord i programmet for arrangementet.

”Denne dag er en glædesdag inden for skøjtesport, og Danmarks Ishockey Union gratulerer Esbjerg på det hjerteligste med den nye bane. Alle, der har haft berøring med ishockeysport såvel i Danmark som i udlandet, glæder sig i dag over den nye udvikling, der sker inden for vor idræt, og det er ikke for meget sagt, at alle tager hatten af for Esbjerg, som i dag åbner den første kunstfrosne isbane i Danmark.

Ishockeysporten ønsker hjertelig tillykke og al tænkelig fremgang og succes i årene fremover”. 

Horsens kæmpede
Andre steder var der også gang i planerne om en kunstig skøjtebane. Et af de steder, hvor man virkelig ønskede sig nye faciliteter, var i Horsens, hvor den lokale avis opfordrede borgerne til at tage til Esbjerg for at afprøve den nye bane. Det lød næsten som en formalitet, da en af Horsens-borgerne med størst hjerte for ishockeyen, bagermester Steffensen, sagde følgende:

”Det er naturligt, at når det bliver aktuelt i Horsens med en skøjtebane, vil vi bygge videre på de erfaringer, der er høstet i Esbjerg og få rettet eventuelle fejl. For eksempel vil vi gerne hæve tilskuerpladserne i terrasser ganske nær ved banen, så alle kan have en chance for at følge kampene på nært hold”.

Horsens fik aldrig sin kunstfrosne ishockeybane, men efter mange års venten åbnede der endelig en bane i København. Den store indendørs skøjtebane på Bellahøj, som ishockeyfolkene havde talt om allerede i begyndelsen af 50’erne, var stadig i spil, men stigende udgifter for en bygning af den store arena betød, at Københavns Borgerrepræsentation aldrig førte det spændende projekt igennem.

Til gengæld åbnede skøjtebanen på Østerbro Stadion 11. december 1959, blot en god måneds tid efter at banen i Esbjerg havde haft premiere. Det var en fredag aften, hvor 1500 københavnere var mødt op, og hvor overborgmester Sigvald Munk var til stede og stod for den officielle åbning af banen. Der var kunstskøjteløb og to gange 15 minutters kamp mellem KSF og Rungsted, og derefter blev banen givet fri til borgere i striktrøjer, der muntrede sig med byens nye forlystelse.

KSF var på isen, og med to kunstfrosne isbaner – og flere lige om hjørnet – var der pludselig basis for nye klubber på landkortet og en landsdækkende turnering.

2. december 1959 kunne en stolt Gladsaxe-borgmester, Erhard Jacobsen, fremvise grundstenen for det kommende isstadion i byen, der skulle kunne rumme 7000 tilskuere, og året efter stod det flotte stadion klar til brug. Lidt smartere og lidt smukkere end på Østerbro og i Esbjerg. Det var der ingen tvivl om.

Energiske entreprenører
Det var det dynamiske entreprenør-firma Brdr. Teichert, der stod for bygningen, og aviserne fortalte, at det var firmaet selv, der havde finansieret det nye stadion.

Ishockeysportens nye Messias, står der således i avisudklip om W.H. Teichert, der var klar til at starte en ishockeyklub i Gladsaxe, så snart banen var en realitet. Og han havde ambitioner med sit nye værk. Gladsaxe skulle via hård træning hurtigt blive så gode, at klubben kunne matche både KSF og Rungsted.

I 1961 var det ligeledes Brødrene Teichert, der stod for bygningen af Rødovres nye skøjtehal, der samtidig blev Danmarks første overdækkede isbane og dermed afstedkom stiftelsen af endnu en klub i københavnsområdet. 24. oktober 1961 blev Rødovre Skøjte- og Ishockeyklub en realitet, og den legendariske hal blev døbt ”Kostalden”.

I sit fine historiske tilbagekig på Rødovres ishockeyhistorie beskriver journalisten André Bentsen, den
nye hal i Rødovre.

”Kaldenavnet ’Kostalden’ kom på grund af den forfærdelige lugt der var, sammenholdt med, at man brugte byens våbenskjold som trøje-totem. Lugten kunne ikke undgås, da man brugte ammoniak til at sikre den rette temperatur, og det skabte ikke bare en slem dunst i hallen, men betød også, at man måtte holde bagpartierne åbne, så der kunne skabes gennemtræk”.

”Selve hallen var ikke meget værd, men maskineriet var godt. Vi kørte ikke på freon, men ammoniak, og det kan man lugte meget. Men isen var god og dejlig hård, og det sagde ishockeyspillerne altid”, husker Erwin Cordsen tidligere tilsynsførende og teknikansvarlig i samme artikel.

DM-turneringen 1960/61:
Rødovre var dog ikke helt klar til at dyste mod de andre mandskaber, da mesterskabet i 1961 skulle afgøres. Fire hold dystede om guldet i en landsdækkende turnering: KSF, Silkeborg, Esbjerg og Rungsted.

Selv om Esbjerg var i stærk fremgang og uden problemer vandt de to kampe over Silkeborg, var det stadig KSF og Rungsted, der spillede de afgørende kampe. Det blev to vidt forskellige opgør: I den første match på Gladsaxe Stadion vandt KSF 10-0, men i returen på Østerbro var det et langt mere offensivt og aggressivt RIK-mandskab, der løb på banen.

”Vi fik held med vor chokstart, og vi havde vi blot haft samme kondition som KSF, tror jeg, vi havde vundet. Men vi fik da lært KSF’erne, at de aldrig skal regne noget for sikkert, og det er nok for i år,” sagde formanden for RIK, A.E. Nielsen, efter den sidste match i sæsonen.

Bjarne Mielow, Guddi Høybye, Mike Behrendt og den nu 44-årige Jørgen Hviid scorede målene for KSF, mens Søren Petersen, Mick Gautier og Niels Petersen nettede for Rungsted.

Ganske interessant dukkede en klub ved navn Furesøen op i den næstbedste række, der også var blevet etableret i den pågældende sæson. Furesøen var et stærkt mandskab, etableret af en flok gymnasiedrenge fra Holte Gymnasium, der var i fortrinlig form og lynhurtigt trænede sig dygtige på den kunstige isbane i Gladsaxe

Furesøen slog Horsens med hele 22-0 i kampen om retten til at spille om oprykning mod Silkeborg. Furesøen bankede ligeledes Silkeborg med 6-1 i den direkte duel om pladsen i 1. division. 

Silkeborgenserne var gennem hele sæsonen blevet rendt rendt totalt over ende, og i Ekstra Bladet talte Rungsted inden en kamp mod klubben endda om at passe på ikke at vinde for stort, så jyderne ikke mistede lysten til at fortsætte med ishockey.

Slutstilling DM 1960/61:
1. KSF 6/12
2. Rungsted 6/8
3. Esbjerg 6/4
4. Silkeborg 6/0

Overrasker Rungsted topholdet fra Esbjerg?
29-09-2015
Rungsted fik endelig en sejr efter en elendig sæsonstar...Læs mere
Frederikshavn overvandt svensk plankeværk
29-09-2015

Topopgøret i Vendsyssel blev en gyser af rang til al...Læs mere

Klassisk opgør i Frederikshavn
29-09-2015
Vi skriver det sæson efter sæson, og det passer ve...Læs mere
Vender skuden for Herning?
29-09-2015
Hvad så med Blue Fox Herning? Mario Simionis tropper ha...Læs mere
Vitalt opgør i vente i Gentofte
29-09-2015
Fire kampe i aften i Metal Ligaen med Gentofte Stars mod Her...Læs mere
En dags karantæne til Mikkel Ankjær
29-09-2015
Herlev-forwarden Mikkel Ankjær Nielsen er ikke med i af...Læs mere
Aalborg tæt på sæsonens første point
29-09-2015
Aalborg Pirates-SønderjyskE 3-5 (0-0,0-2,3-3) Aalborg P...Læs mere
Vaagensø skifter fra Hvidovre til Herlev
29-09-2015
Christian Vaagensø er tilbage i Metal Ligaen og forst&#...Læs mere
Bryder Aalborg trenden i aften?
28-09-2015
Der er TV-kamp i Aalborg i aften. Klokken 20:30 er der faceo...Læs mere
Rødovre blankede Herning
26-09-2015
Rødovre Mighty Bulls gav den fuld skrue med fire kæ...Læs mere
Tapre Aalborg sled forgæves
25-09-2015
Odense Bulldogs vandt som ventet over gæsterne fra Aalb...Læs mere
Overraskelsen lurede i Vojens
25-09-2015
SønderjyskE pressede Gentofte Stars fuldstændig i ...Læs mere
Aalborg på svær opgave mod flyvende Odense
25-09-2015
Odense Bulldogs og Aalborg Pirates mødes i Metal Cup-se...Læs mere
Gysertimer i Herlev i aften
25-09-2015
Hvilken gyser allerede i aften på Sjælland, hvor H...Læs mere
Hvem forbliver ubesejret?
25-09-2015
Esbjerg og Frederikshavn er begge kommet forrygende fra star...Læs mere
[1]
2
3
4
5
6
7
926
927
928Stilling
Stilling
1SønderjyskE(40)91
2Blue Fox Herning(40)87
3Aalborg Pirates(40)76
4Frederikshavn White (40)72
5Esbjerg Energy(40)57
6Bulldogs Odense(40)47
7Rødovre Mighty Bulls(40)43
8Herlev Eagles(40)40
9Rungsted Ishockey(40)27

Seneste resultater
Seneste resultater
01-03-2014 kl. 19:00
SønderjyskE6
Esbjerg Energy3
01-03-2014 kl. 19:00
Rungsted Ishockey5
Herlev Eagles2
01-03-2014 kl. 19:00
Bulldogs Odense4
Rødovre Mighty Bulls0
01-03-2014 kl. 19:00
Blue Fox Herning1
Frederikshavn White 2
28-02-2014 kl. 19:00
Rødovre Mighty Bulls2
Bulldogs Odense3
28-02-2014 kl. 19:00
Herlev Eagles5
Rungsted Ishockey0
28-02-2014 kl. 19:00
Frederikshavn White 2
Blue Fox Herning4
28-02-2014 kl. 19:00
Esbjerg Energy1
SønderjyskE7

Stilling, 1. Division
Stilling, 1. Division
1Gentofte(32)86
2Herning(32)66
3Hvidovre(32)60
4Aalborg(32)60
5Odense(32)59
6Vojens(32)53
7Amager(32)52
8Rødovre(32)52
9Esbjerg(32)47
10Århus(32)41
11Frederikshavn(32)32
12Herlev(32)27
13Rungsted(32)22
14Gladsaxe(32)15


Topscorer - point
Topscorer - point
Alex Leavitt
AAP
Cory Quirk
VIK
Brent Walton
NA
Topscorer - mål
Topscorer - mål
Colin Vock
ESE
Brent Walton
NA
Marc Derlago
NA
Målmænd - SVP
Målmænd - SVP
George Sørensen
HER
Lubos Pisar
HER
Ervins Mustukovs
ESE
Målmænd - GAA
Målmænd - GAA
George Sørensen
HER
Thomas Lillie
FIK
Lubos Pisar
HER
Udvisninger (min.)
Udvisninger (min.)
Lance Monych
ESE
Alex Berry
NA
Mitch Ganzak
NA
Fair Play (min.)
Fair Play (min.)
Blue Fox Herning460
Frederikshavn White 515
Rungsted Ishockey518
Bulldogs Odense542
Herlev Eagles596
Esbjerg Energy609
SønderjyskE658
Rødovre Mighty Bulls712
Aalborg Pirates713